线上课堂丨中国的情人节——七夕
发布日期:2020-05-01 浏览次数: 字号:[ ]

今天是2月14日,西方的情人节。你知道中国的情人节是哪天吗?我们一起来了解一下吧!

Today is February 14, Valentine's day in the West. Do you know what day is Valentine's day in China? Let's get to know!

七夕(xī)节,是中国的传统节日之一。七夕节的“七”是农历七月初七,“夕”是晚上。很久很久以前,中国古人就开始研究天上的星象。他们发现了一对星座,这两个星座中间一条银河起名“牵牛星”和“织女星”。到了汉代,民间流传出一个爱情故事,故事里男人叫“牛郎”,女人叫“织女”。每年农历七月初七“牛郎”和“织女”才能相聚为了纪念他们的爱情,这一天就成了中国的情人节。传说中的“织女”心灵手巧,所以每年这一天的晚上,年轻的姑娘们都乞求上天,希望自己像织女一样心灵手巧,也希望自己能有美好的爱情,所以,七夕节又叫“乞巧”节。

三、重点句式Key Expressions

1.V
这两个星座中间隔着一条银河。

There is the Milky Way between the two constellations.

房间里放着一张桌子。

There is a table in the room.

墙上(guà,hang一张地图。

There is a map hung on the wall.

2.为了…… in order to

为了纪念他们的爱情,这一天就成了中国的情人节。

In order to commemorate their love, this day has become Chinese Valentine's day.

为了学好汉语,我每天都复习、预习,练习汉字。

In order to learn Chinese well, I review, preview and practice Chinese characters every day.

为了得到更好的工作机会,他来到了中国。

In order to get a better job, he came to China.

四、课堂小测验 Quiz

1.中国的情人节是哪一天?

What day is Valentine's day in China?

A.2月14日

B.农历7月7日

C.7月7日

2.七夕节”中“夕”是什么意思?

What is the meaning of "Xi" in "Qixi Festival"?

A.晚上

B.

C.星星

3.牵牛星和织女星中间隔着什么?

What is the gap between Altair and Vega?

A.一条河

B.一条银河

C.什么都没有

4.想一想,“银河”是地上的河吗?为什么叫“银河”呢?

Is the "Milky Way" a river on the ground? Why is it called " Milky Way "?